Yılbaşı Çiçeği, Noel Yıldızı, Kış Gülü, Meksika Alev Yaprağı gibi isimlerle de bilinen Atatürk Çiçeğinin yılbaşı ile ilişkisi bir Meksika efsanesine dayanır. Noel arifesinde, daha büyük bir hediye almak için yeterli koşullara sahip olmayan bir çocuk, kiliseye götürmek için yol kenarında bulduğu otları toplayarak bir buket haline getiri ve diğer hediyelerin arasına koyar. Noel günü bu yabani otlar parlak ve kırmızı çiçeklere dönüşürken cemaat de bir mucizeye tanıklık eder.
Türkiye’de Atatürk Çiçeği olarak bilinmesinin nedeni, Atatürk’ün bir yurtdışı seyahatinden dönerken yanında Ponsetyayı getirmesidir. En sevdiği çiçekler arasında ilk sıralarda olan bu çiçek, Aztekler tarafından saflığın sembolü olarak kabul edilir. Başarı ve neşeyi sembolize eder.
Bitki Özellikleri
Atatürk Çiçeği 60 cm ile 4 m uzunluğa erişebilir. Genellikle kırmızı renkli olmakla birlikte krem, pembe ve beyaz renkleri de bulunur. Renkli yaprakları yıldız şeklinde olup genellikle çiçeklerinin bu renkli yapraklar olduğu düşünülse de çiçekler, renkli yaprakların arasında yer alan küçük sarı tomurcuklardır. Kış aylarında açan bu sarı çiçeklerin sıklığı, bitkinin kaliteli olduğunu gösterir bir özelliktir.
Sıcak iklim çiçeği olan Atatürk Çiçeği, ana vatanında 4 metreye kadar uzar ve dış mekan bitkisidir. Türkiye koşullarında ve soğuk iklimde ev bitkisi olarak yetiştirilir.
Zehirli olduğu konusunda farklı kaynaklarda bilgiler öne sürülse de ev hayvanları ve çocuklar için bile tehlikeli değildir. Saplarda ve yapraklarda bulunan sütlü lateks, buna duyarlı kişileri veya hayvanları tahriş edebilir.
Atatürk Çiçeğinin Bakımı
Subtropikal bitkiler arasında yer alan Atatürk Çiçeği, minimum 18-21 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında çiçek açan bitkinin çiçeklenmesi için günde 10-12 saat güneş görmesi gerekir. Yaz ayları boyunca dışarıda tutabileceğiniz bitkiyi, kış aylarında mutlaka iç mekana taşımanız gerekir. İç mekana aldığınız bitkiyi kuzey yönü hariç diğer tüm yönlere bakan pencere önlerine yerleştirebilirsiniz.
Çok su sevmez, ancak toprağın nemli olması gerekir. Buradaki nem ıslaklık anlamına gelmemelidir. Kupkuru bir toprak bitkiyi öldürebileceği gibi sürekli ıslak zemine oturtulduğunda köklerin çürümesi ile karşı karşıya gelinebilir.
Yeni yaprakların çıkmaya başladığını gördüğünüzde bitki besini veya gübre ile destekleyebilirsiniz. Saksı değiştirmek için ideal zaman ilkbahar sonu, yaz başıdır.
Atatürk Çiçeği için Altın Öneriler
-
Satın Alma: Özellikle yılbaşına doğru süpermarketlerde çoğunlukla görmeye alışık olduğumuz Atatürk Çiçeği, bu tip yerlerde açılır kapanır kapılardan dolayı farklı sıcaklık ve hava akımlarına maruz kalacaktır ve bu da bitkiye hasar verecektir. Bu tip yerlerden satın aldığınız bitki, eve geldiğinizde yapraklarını dökebilir.
-
Bitkinin Kalitesi: Bu bitkilerin çiçekleri kırmızı yapraklar değildir. Kırmızı yaprakların ortasında bulunan ve tomurcuk gibi görünen küçük sarı oluşumlardır. Bu çiçeklerin sıklığı bitkinin kalitesi ile doğru orantılıdır.
-
Toprağı: Satın alırken mutlaka toprağının nemli olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Nemli toprak bitkinin iyi bakıldığını gösterir.
-
İç mekan: İç mekana taşıdığınız bitkiyi sıcak sevdiği için sıcaklık yayan bir kaynağa yakın yere koymak isteyebilirsiniz. Bu çiçeği öldürür.
-
Dış mekan: Yaz aylarında dış mekana alacağınız bitkiyi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekir. Doğrudan güneş ışığı alması yaprakların yanmasına neden olabilir.
-
Sulama: Sulayacağınız zaman suyun ısısının oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Saksıyı kaldırdığınızda hafif geliyorsa ve toprak kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir.
Eğer bir saksı çiçeği olarak Atatürk Çiçeğine bakamayacağınızı düşünüyorsanız kesme çiçek olarak da tercihleriniz arasında yer alabilir. İki hafta taze kalabilen bu çiçek, evinizi renklendirmek için ideal bir seçim olacaktır.