Az Işık İsteyen Bitki Türleri

Üye Olun. İlk Alışverişe Özel İndirim : salonbitkileri2024

 

bitki ara sepet

Az Işık İsteyen Bitki Türleri


Az Işık İsteyen Bitki Türleri

 

Yaşamımızın büyük bir bölümünü kapalı alanlarda geçirmekteyiz. Genellikle günün erken saatlerinden itibaren evde veya iş yerinde vakit geçirmekteyiz. Haliyle insan doğası içinde bulunduğu bu kapalı ortamı renklendirmek ve ferahlatmak istiyor. Fakat pek çok bitki ve çiçek güneşli ortamlarda daha iyi yetişiyor sanılsa da pek çok az ışık isteyen bitki türleri de bulunmaktadır.

 

 Az ışık isteyen bitki türleri kapalı ortamlar için en ideal bitki türleridir. Bunlardan bazılar; Paşa Kılıcı (sanseveria), Difenbahya, Deve Tabanı, Dua çiçeği, Deve Tabanı, Antoryum, Sukulent’tir.

 

 Az Işık İsteyen Bitki Türlerinin Bakımı Nasıldır?

 

 Antoryum

 

 Kalbi andıran kırmızı yapraklarıyla az ışık isteyen bitki türleri arasında en göze çarpan bitkilerin başında antoryum gelmektedir. Bakımı çok zor değildir, çiçeği solduğunda yeniden yeni çiçek açmaya başlar. Antoryum yıl boyunca çiçek açmasıyla meşhurdur ve yaprakları her zaman parlaktır. Ayrıca devamlı olarak neme ihtiyaç duyduğu için yapraklarına sprey yardımıyla su sıkmanız onu çok mutlu edecektir.

 

 Antoryumun kurumuş ve hasar görmüş yapraklarını bir makas yardımıyla bağlantı yerinden kesmeyi unutmayınız. Bu şekilde bitkiniz daha rahat bir şekilde gelişimini sağlayacaktır. Ayrıca toprağı kurudukça sulamanız da yeterli olacaktır.

 

 Paşa Kılıcı (Sanseveria)

 

 Paşa kılıcı soğuk havayı sevmez, sıcak havayı sever fakat aynı zaman da doğrudan güneş almayı da sevmez. Bu yüzden az ışık isteyen bitki türleri arasında yerini alır. Güneş ışığını doğrudan almayan sıcak bir odada kolayca yetiştirebileceğiz bir bitkidir. Fakat bitkinin rahat edebilmesi için etrafında onun büyümesine engel olacak eşyalar bulunmamalıdır.

 

 Bakımı oldukça kolaydır. Paşa kılıcı bitkisi kenarlarda yumrular oluşturur bu da saksısının değiştirilme vaktinin geldiği anlamına gelir. Toprağını da zengin mineraller için arada bir değiştirilmesinde fayda göreceksiniz.

 

 Paşa kılıcını sularken çok dikkatli olmalısınız çünkü sulama zamanı bitkinin nemine göre değişiklik gösterir. Kışın iki haftada bir yazları ise hafta bir veya bazen iki kere sulanabilir. Ayrıca yazları sıcaktan çok etkilenmemesi adına yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

 

 Difenbahya

 

 Difenbahyanın oldukça büyük yeşil yaprakları vardır. Çok güzel bir dış görünüşe sahip olduğu için çoğu zaman iç mekanlarda dekor amaçlı tercih edilebilir. Eğer bakımını iyi yaparsanız bir buçuk metrenin üzerine çıkabilir. Bakımı kolay olan difenbahya bitkisi nemsiz ortamlardan çok hoşlanmaz.

 

 Aydınlığı sever fakat doğrudan güneş ışığından da hoşlanmaz. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında bitki anında solabilir. Bu bitkinin sulaması toprağın nem oranına bağlıdır. Toprağın kurumasına asla izin vermediğiniz sürece sulama açısından bir problem yaşamazsınız.

 

 Deve Tabanı

 

 Deve tabanı pek çok evde karşınıza çıkabilecek dekoratif bir bitkidir. Bu az ışık isteyen bitki türleri arasında en ilginç görüntüye sahip bitki yapraklarının delikli oluşu girdiği ortamın havasını değiştirmektedir. Deve tabanı tropikal bir bitki olduğu için organik olarak zengin toprak çeşidiyle yetiştirilmesi gerekmektedir.

 

 Deve tabanı doğrudan güneşe maruz kalırsa yaprakları solmaya ve çürümeye başlayacaktır. O yüzden güneş ışığından uzak tutmakta fayda vardır. Ayrıca tropikal bir bitki olduğu için de çok soğuk ortamlarda yetiştirilmeye uygun değildir.

 

 Deve tabanını suladığınız suyun çok soğuk olmaması gerekmektedir. Sulama deve tabanında da toprağın nemine göre değişiklik gösterir, toprağın kurumasına izin vermemelisiniz.

 

 Dua Çiçeği

 

 Dua çiçeğinin egzotik görüntüsü girdiği ortamın havasını tamamen değiştirecektir. Doğrudan güneş almamalıdır aksi takdirde yaprakları sararmaya ve dökülmeye başlayacaktır. Dua çiçeğini haftada bir kere sulamalısınız ve toprağının kurumamasına özen göstermelisiniz.

 

 Dua çiçeği en çok ilkbahar ve yaz mevsimlerinde gelişim gösterir. Ayrıca bu bitkinin nemli ortamları sevdiğini de bilmeniz gerekmektedir. Çok kuru ortamlarda gelişimini tamamlayamaz.

 

 Sukulent

 

 Kaktüs ailesine ait bitkilerden olan sukulentin bakımı çok zor değildir. Sukulentin bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi bitkinin saksısıdır. Sukulent için seçtiğiniz saksıda kesinlikle hava delikleri olduğundan emin olmalısınız. Az ışık isteyen bitki türleri arasında en estetik duranların başında küçük ama dolgun yapraklarıyla sukulentler gelmektedir.

 

 Kış mevsiminde sulama yaparken toprağın nemli olup olmadığına bakarak yapabilirsiniz. Eğer nemliyse sulamaya gerek yoktur ancak kuruduysa yapraklarına pek su değdirmeden sulayabilirsiniz. Sukulentler içinde su depoladıkları için gereğinden fazla sulandıkları takdirde saksının içinde fazladan su birikmeye başlayacaktır bu da çürümeye yol açacaktır.