Orkide Çiçeği Bakımı ve Orkideler Aynı Gün Teslimat

Üye Olun. İlk Alışverişe Özel İndirim : salonbitkileri2024

 

bitki ara sepet

Orkide Bakımı


Orkide Bakımı

Orkide, yaklaşık olarak 800 adet türe sahip birbirinden farklı renklere sahip olan bir çiçek türüdür. Genellikle beyaz rengi sıklıkla yetiştirilen ve özel günlerde hediye olarak gönderilen rengidir. Zarafetin ve asaletin simgesi olarak kabul edilir. Oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Piyasadaki en pahalı çiçek türlerinden birisidir.

Pahalı olmasının en büyük nedeni de bakımının zor oluşudur. Oldukça hassas bir tür olduğundan dolayı bakımı esnasında oldukça dikkatli olunmalıdır. Orkide bir kere solmaya başladığı zaman hızlı bir şekilde ölür ve etrafa yaydığı güzel kokusunu da hızla kaybeder. Peki, orkide bakımı esnasında nelere dikkat edilmelidir, orkide bakımı nasıl olmalıdır.

Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orkide bakımı çiçek bakımı ile yakından ilgilenen insanlar için bile oldukça zordur. Bakımı esnasında oldukça dikkatli olmak ve bakımı ile ilgili bütün detayları eksiksiz bir şekilde uygulamak gerekir.

Orkide bakımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Orkidenin duracağı yer,
  • Ortamdaki ideal sıcaklık,
  • Ortamdaki havalandırmalar,
  • Ortamdaki nem oranı,
  • Bitkinin sulanma şekli,
  • Budanma şekli ve zamanı oldukça önemlidir.

Doğru şekilde bakımı yapıldığında budanarak çoğaltılan bitkilerden birisidir. Eğer yetişkin olarak satın alınmışsa budama zamanlarına dikkat edilmelidir. Ancak yetişkin değilse bakım aşamasında daha dikkatli ve özenli olmak gerekir.

Orkidenin Duracağı Yerin Önemi

Sadece orkideler için değil tüm bitkiler için bulundukları konum oldukça önemlidir. Bazı bitkiler güneş ışığının direkt olarak vurduğu yerlerde daha güzel yetişir, bazı bitkilerin ise genelde gölge kısımlarda durup günün belirli saatlerinde güneş ışığı alması gerekir. Güneş ışığına fazla maruz kalmaması gereken bitkilerden birisi de orkidelerdir.

Orkidelerin gün ışığına olan ihtiyaçları bakım esnasında kendisini belli eder. Güneş ışığı yetersiz gelirse yeşillik kısımları koyulaşır ve gün ışığı ihtiyacının olduğunun işaretinin verir. Ancak gün ışığına olması gerekenden fazla maruz kalan orkidelerin çiçek kısımları hızla yanmaya ve solmaya başlar. Bu nedenden dolayı orkidelerin direkt olarak güneş ışığı almayan yerlerde büyütülmesi gerekir.

Orkide Bakımında İdeal Sıcaklık

Orkideler için ideal sıcaklık 17 derece veya 22 derece arası sıcaklıklardır. Yaz mevsimlerinde ince veya tül perdenin arkasında direkt olarak gün ışığından alacağı sıcaklığa maruz kalmaması gerekir. Kış aylarında ise aynı ideal sıcaklık ortamı korunmalı ve mümkün olan en aydınlık yerde durması sağlanmalıdır.

Havalandırmalar Nasıl Olmalıdır?

Orkide yetiştirilen bir yerde en önemli olan detaylardan birisi havalandırmalardır. Her bitkide havalandırma ihtiyacı oldukça önemlidir. Bu durum orkideler için daha büyük önem taşır. Havalandırmanın olmadığı veya yetersiz olduğu bir ortamda orkidenin yetişmesi mümkün değildir. Özellikle yaz aylarında havalandırmanın olduğu yerlerde durmalı ancak direkt olarak rüzgar gelmesinden de sakınılmalıdır.

Orkide Bakımında Nem Oranı ve Sulama

Orkideler için nem en önemli şeylerden birisidir. Nem olmayan bir ortamda bitki büyümeyi bırakır ve kısa bir süre sonra solar. Özellikle yaz aylarında veya kış mevsimlerinde sıcaklığın fazla olduğu ortamlarda gün içerisinde sulama rutini haricinde yapraklarına püskürtme yöntemi ile su püskürtülmesi gerekir. Nem oranını dengelemek için haftada bir gün banyo içerisinde bekletmek oldukça doğru bir adım olacaktır. Genel olarak orkidelerin sulanmasında püskürtme yöntemi tavsiye edilir.

Gün içerisinde iki defa ılık suyu sadece yapraklara ve köküne doğru püskürtmek su ihtiyacını gidermek için yeterli olacaktır. Sulama için kullanılan suyun kireçli olamaması gerekir. Suyu kireçten arındırmak için gerekli şartlar yoksa bir süre kovada bekletmek en sık tercih edilen yöntemlerdendir. Aynı zamanda sulama işlemleri günde iki kez hava kararmadan yapılmalı ve kuruması için bitkiye zaman tanınmalıdır.