Lavanta Bitkisi ve Çiçekleri Aynı Gün Hediyeler

Üye Olun. İlk Alışverişe Özel İndirim : salonbitkileri2024

 

bitki ara sepet

Lavanta


Lavanta Güzelliği

 

Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilen lavanta güzel kokusuyla evlerde saksılarda da yetiştirilebilmektedir. Bakımı oldukça kolay olan lavantaların uzunluğu ortalama bir metre kadar olabilmektedir. Suyu çok seven lavantalar güneş ışığına da bolca ihtiyaç duyarlar. Sıcak ortamları seven lavanta, doğru ortam koşulları sağlandığı takdirde Haziran ve Ağustos aylarında çiçek açarlar.

Bol Çiçek ve Kokulu Mis Lavanta

Sıralama
Fiyat Aralığı

 

 Lavantalar Nasıl Sulanmalıdır?

 

 Saksıda yetiştirilen lavantaların ilk ekiminde haftada 3-4 kez sulanması gerekmektedir. Sonraki dönemde 3-4 kez sulama yapılabilir. Özellikle sabah saatleri ve akşamları yapılan sulamalar daha sağlıklıdır. Yapılacak sulama sadece toprağa yapılmamalıdır, aynı zamanda yeşil yapraklarının da sulanması gerekmektedir.

 

 Lavanta Saksısı Olmalıdır?

 

 Lavantalar kökleri uzun olan bir bitki türüdür. Uzun köklü olmasından dolayı lavanta yetiştirilecek saksının küçük olmaması gerekir. Küçük saksı kullanılması bitkinin ömrünü kısaltabilir ve çürümesine yol açabilir. İdeal lavanta saksı 40-70 cm ölçülerinde olması gerekmektedir.

 

 Lavanta Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

 

 Saksıda yetiştirilen lavantalar aydınlık ortamları sevdiğinden güneşi bol olan bir yerde yetiştirilmelidir. Nemli toprağı çok fazla sevmedikleri için belli sürelerde sulama yapılmalıdır. Senede bir defa ilkbahar aylarında çiçek toprağını yenilemek bitkinin gelişimi açısından önemlidir. Sonbahar aylarında ise budama işlemi yapılabilmektedir.

 

 Bu işlemde, lavantanın uç kısımlarındaki yaprakların kesilerek sonradan çıkacak olan çiçeklerin daha gür çıkması sağlanmaktadır. Bu işlem sayesinde kesilen yerlerden bitki köklerine kadar oksijen çok daha kolay girecek ve bitkinin daha sağlıklı bir gelişimi olacaktır.

 

 Lavanta Ne Zaman Çiçek Açar?

 

 Lavantalar iyi bir bakım sağlanması durumunda yaz aylarında çiçek açmaktadır. Lavanta saksısının dibine gübreleme yapmak çiçek açma dönemini daha sağlıklı bir hale getirmekte ve her sene çiçek açmasına yardımcı olmaktadır.

 

 Lavanta Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

 

 Lavanta çiçeğinin kokusu çok keskin bir kokudur. İnsanın sinir sistemi üzerinde bu koku etkilidir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir özelliği bulunmaktadır. Stresli zamanlarda oluşan kaygıların giderilmesinde, depresyon zamanlarındaki zor anların atlatılmasında, yorgunluk hislerinin giderilmesinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

 

 Havayı temizleyen özelliği bulunmaktadır. Uykusuzluk ve sindirim sorunlarının giderilmesinde faydalıdır. Lavanta kokusu baş ağrısı ve migrene de iyi gelmektedir. Ev dekorasyonunda da güzel görüntüsüyle eve canlılık katmaktadır.