- salonbitkileri.com
- Bitkiler
- Madagaskar Yasemini
Madagaskar Yasemini
Madagaskar Yasemini
Madagaskar yasemini gelin mumu çiçeği ve stephanotis floribunda isimleri ile de bilinir. Apocynaceae familyasından olan bitkinin anavatanı Madagaskar'dır. İç mekanlarda doğru koşulların sağlanması halinde rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Madagaskar yasemini özellikle son yıllarda hoş görünümü sebebiyle dekoratif olarak sıklıkla kullanılır. Güzel bir kokusu olan bitkinin diğer bir özelliği de tırmanıcı olmasıdır.
Çiçekli Madagaskar Yasemini
Sıralama
Madagaskar yasemininin yaprakları kauçuk ağacı yapraklarının küçük halini anımsatır. Bu bitkinin meyve ve çiçek verme özelliği bulunur. Madagaskar yasemini bitkisinin meyveleri ise avokadoya benzer. Çiçeklerin şekil ve kokuları ise yasemine benzer. Ancak bitkinin yasemin çiçeği ile ilgili herhangi bir bağlantısı yoktur. Çiçeklerin görünümleri mumdan yapılmış gibidir ve bu sayede uzun süreler solma olmadan yaşamaları mümkündür.
Madagaskar Yasemini Özellikleri
Madagaskar yasemini ilkbahar aylarında çiçek açmaya başlar. Sonbahara kadar da çiçek açmaya devam eder. İyi güneş alan yerlerde direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmadan bakılması gerekir. Bol havalandırılan iç mekanlarda uygun ortamın sağlanması halinde çiçek açacaktır.
Madagaskar yasemininin çiçek açacağı zamanlarda bulunduğu yerin değiştirilmemesi ve dallarının bükülmemesi son derece önemlidir. Bu gibi durumlarda tomurcukların dökülmesi sorunları yaşanabilir.
Madagaskar yasemini mart ayından ağustos ayına kadar bolca sulanmalıdır. Sulama yapılacak olan suyun dinlendirilmiş olması oldukça önemlidir. Bu ayların dışında kalan zamanlarda ise sulama işlemlerinin daha seyrek bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Çiçek yapraklarının özellikle yaz aylarında su püskürtülerek nemlendirilmesi gerekir.
Madagaskar Yasemini Bakımı
Madagaskar yasemini dallarının çok fazla uzaması halinde destek çubukları ile bağlanarak şekil verilmesine özen gösterilmelidir. Bu bitki esnek dallara sahip olduğu için çember çevresine sabitlenerek görsel olarak da satışı yapılır. Hoş bir görünümü olduğundan Madagaskar yasemini özel günlerde hediye olarak da sıklıkla tercih edilir. İlkbahar aylarında budama yapılması bitkinin çiçek verme olasılığını arttırır.
Yaz aylarında zayıflayan dalların budanmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı dalların çok fazla uzaması halinde bunlar da budanarak çiçeklenmeye hazır hale getirilmelidir. Yaz sonundan sonra bitkinin budanmasından kaçınmak gerekir. Bu süreçte Madagaskar yasemininin dinlendirilmeye bırakılması gerekir. Bu bitki için bahçe toprağı kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bahçede bakılacaksa keçi gübresi ile toprak verimi artırılabilir.